ima

Ποιοι είναι οι δέκα μεγαλύτεροι κίνδυνοι για τις επιχειρήσεις

Οι παραδοσιακοί κίνδυνοι για τις επιχειρήσεις έχουν μεταβληθεί εξαιτίας των οικονομικών, γεωπολιτικών και τεχνολογικών εξελίξεων, όπως επισημαίνει η Παγκόσμια Έρευνα για τη Διαχείριση Κινδύνου 2017, από την Aon.

Το έγκλημα στον κυβερνοχώρο βρίσκεται από την 9η στην 5η θέση ενώ πλέον έχει ενταχθεί στο μακρύ κατάλογο παραδοσιακών αιτιών, που μπορούν να προκαλέσουν δαπανηρή διακοπή των εργασιών. Θεωρείται πλέον ο κορυφαίος κίνδυνος για τις επιχειρήσεις στη Βόρεια Αμερική, καθώς η συχνότητα των παραβιάσεων στον κυβερνοχώρο αυξάνεται και τα σχέδια αντιμετώπισης ανάλογων περιστατικών, έχουν γίνει πιο περίπλοκα, λόγω των κανονιστικών ρυθμίσεων και των υποχρεώσεων γνωστοποίησης.

Στο top 10 της λίστας κινδύνων επανέρχεται ο πολιτικός κίνδυνος / αβεβαιότητα, που βρισκόταν στην 15η θέση. Πλέον βρίσκεται στην 9η θέση. Παράλληλα, η ετοιμότητα έναντι του κινδύνου μειώθηκε, από 39% το 2015, στο σημερινό 27%.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός, ότι τα ανεπτυγμένα κράτη που συνδέονται παραδοσιακά με την πολιτική σταθερότητα, γίνονται νέες πηγές αστάθειας και αβεβαιότητας. Πρόκειται για κίνδυνο που απασχολεί τις επιχειρήσεις, ιδίως εκείνες που δραστηριοποιούνται στις αναδυόμενες αγορές.

Δείτε αναλυτικά τους δέκα κορυφαίους κινδύνους:

  • Ζημιά στη φήμη / εμπορικό σήμα
  • Οικονομική επιβράδυνση / βραδεία ανάκαμψη
  • Αυξανόμενος ανταγωνισμός
  • Ρυθμιστικές / νομοθετικές αλλαγές
  • Έγκλημα στον κυβερνοχώρο / hacking / ιοί / κακόβουλο λογισμικό
  • Αδυναμία για καινοτομία / ικανοποίηση των αναγκών των πελατών
  • Αδυναμία προσέλκυσης ή διατήρησης ταλέντων
  • Διακοπή εργασιών
  • Πολιτικός κίνδυνος / αβεβαιότητα
  • Αστική ευθύνη τρίτων, συμπεριλαμβανομένων λαθών και παραλείψεων (E&O)

Με βάση τους Χάρτες Κινδύνων 2017 που δημοσίευσε η Aon, οι οποίοι καλύπτουν τον Πολιτικό Κίνδυνο, την Τρομοκρατία και την Πολιτική Βία, ο εμπορικός προστατευτισμός αυξάνεται ενώ οι κίνδυνοι για την τρομοκρατία και την πολιτική βία, αξιολογούνται στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί από το 2013.

«Ζούμε μια νέα πραγματικότητα, παγκοσμίως, γεμάτη προκλήσεις για επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως μεγέθους.

Υπάρχουν πολλές αναδυόμενες επιλογές που δημιουργούν ευκαιρίες, αλλά ταυτόχρονα δημιουργούν κινδύνους που πρέπει να αντιμετωπιστούν», δήλωσε ο κ. Rory Moloney, Διευθύνων Σύμβουλος της Aon Global Risk Consulting.

«Καθώς το περιβάλλον κινδύνου για το εμπόριο εξελίσσεται, οι επιχειρήσεις δεν μπορούν πλέον να βασίζονται αποκλειστικά σε παραδοσιακές μεθόδους διαχείρισης ή αντιμετώπισης των κινδύνων. Πρέπει να υιοθετήσουν μια πολύπλευρη προσέγγιση και να διερευνήσουν διαφορετικούς τρόπους αντιμετώπισης, της νέας αυτής περίπλοκης πραγματικότητας.»

Η τεχνολογική επανάσταση / καινοτομία, είναι ένας αναδυόμενος κίνδυνος, που οι συμμετέχοντες στην έρευνα, τον κατέταξαν στην 20η θέση για φέτος, αλλά αναμένεται να εμφανίζεται στο Top-10 της λίστας κινδύνων έως το 2020. Με την πρόσφατη παρουσίαση και υιοθέτηση νέων τεχνολογιών, όπως τα drones, τα αυτοκίνητα άνευ οδηγού και η προηγμένη ρομποτική, οι επιχειρήσεις έχουν αυξημένη επίγνωση του αντίκτυπου σε κίνδυνο, αυτής της καινοτομίας. Οι ερωτηθέντες από διάφορους τομείς - και όχι μόνο από τον τομέα της τεχνολογίας - συνειδητοποιούν τη σημασία των πιθανών διαταραχών, τόσο στη δική τους δραστηριότητα όσο και σε άλλες.