ima

Συγγενείς παθήσεις και ασφάλιση υγείας: Τι πρέπει να ξέρουμε

Ένας σημαντικός όρος στα συμβόλαια υγείας που χρήζει προσοχής

Οι συγγενείς παθήσεις είναι ένας βασικός όρος σε όλα τα ασφαλιστήρια υγείας. Τι ακριβώς σημαίνει όμως και πώς επηρεάζει τα συμβόλαιά μας; Ποιος είναι υπεύθυνος να μας ενημερώσει σχετικά και τι πρέπει να έχουμε υπόψη μας πριν υπογράψουμε την ασφάλιση υγείας μας;

Ερμηνεύοντας τον όρο

Ας ξεκινήσουμε ερμηνεύοντας τον όρο με απλά λόγια. Ως συγγενείς παθήσεις ορίζονται νοσήματα εκ γενετής, δηλαδή παθήσεις που τις έχουμε από τότε που ήμασταν έμβρυα. Αυτό δεν σημαίνει οπωσδήποτε ότι είναι κληρονομικά, απλά ότι τα έχουμε από την αρχή της ύπαρξής μας και ότι εκ των πραγμάτων είναι προϋπάρχουσες παθήσεις από το συμβόλαιό μας.

Η ιατρική βιβλιογραφία αναφέρεται σε πολλά συγγενή νοσήματα – πάνω από 3.000 – τα οποία σχετίζονται κυρίως με:

  • το καρδιολογικό,
  • το νευρικό
  • το πεπτικό

σύστημα του οργανισμού μας. Δεν θα βρούμε ωστόσο σε κανένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο λίστα με τι θεωρείται συγγενής πάθηση, καθώς το τι είναι συγγενής πάθηση ορίζεται από την ιατρική επιστήμη.

Τι σχέση έχουν με την ασφάλιση υγείας

Στις ασφαλίσεις υγείας έχουμε τα ισόβια και τα ετήσια προγράμματα. Στα περισσότερα ισόβια προγράμματα, που είναι κυρίως παλιά προγράμματα, οι συγγενείς παθήσεις εξαιρούνται, δηλαδή δεν καλύπτονται. Επίσης είναι σύνηθες να μην αντιλαμβανόμαστε από την αρχή την ύπαρξη των παθήσεων αυτών αλλά μετά από χρόνια. Αντίθετα στα περισσότερα ετήσια προγράμματα – μετά από μια ορισμένη περίοδο (συνήθως) – οι συγγενείς ανωμαλίες καλύπτονται.

Εδώ ωστόσο θέλει μεγάλη προσοχή καθώς κάθε ασφαλιστική εταιρεία έχει διαφορετική πολιτική και διαφορετικές προϋποθέσεις κάλυψης. Για αυτό και πρέπει κάθε ασφαλισμένος να δίνει προσοχή στο συγκεκριμένο όρο.

Ποιος οφείλει να μας ενημερώσει σχετικά;

Αρμόδιος για την ενημέρωση πριν ασφαλιστούμε αλλά και για τυχόν αλλαγές στους όρους είναι ο Ασφαλιστικός μας Πράκτορας. Κάθε ασφαλιστική εταιρεία στα ετήσια συμβόλαιά της έχει δική της πολιτική που αναλύεται στους όρους των συμβολαίων. Για αυτό καλό είναι να ενημερωνόμαστε από τον ασφαλιστή μας και να γνωρίζουμε τι καλύπτει το συμβόλαιό μας. Γενικά οι περισσότερες εταιρείες καλύπτουν στα ετήσια συμβόλαια συγγενείς παθήσεις 2 έως 10 χρόνια μετά την υπογραφή του συμβολαίου.

Αν έχουμε ήδη ασφαλιστεί και αντιληφθούμε ότι έχουμε συγγενή πάθηση

Αν έχουμε ήδη ασφάλιση υγείας και ενημερωθούμε από τον γιατρό μας ότι πάσχουμε από κάποια συγγενή πάθηση μιλάμε με τον ασφαλιστή μας. Αν δεν ξέρουμε ενημερωνόμαστε για το τι καλύπτει το συμβόλαιό μας και ο ασφαλιστής μας ενημερώνει την ασφαλιστική για την πάθησή μας. Πολύ πιθανό να δοθεί περίοδος αναμονής από την ασφαλιστική προκειμένου να καλύψει τη συγκεκριμένη πάθηση ή να ζητήσει τη δημιουργία/αύξηση ποσού απαλλαγής.